Czy jest wśród nas ktoś, kto oparłby się smakom naturalnie wyrabianych dżemów, konfitur czy powideł? I to szczególnie tych, przygotowywanych na podstawie przepisów przekazywanych przez nasze babcie? Nie musicie odpowiadać. Dom Smaków wie, że zapewne nie!

Do czego można wykorzystać przetwory z owoców?

Nie da się absolutnie zrezygnować z przetworów z owoców, szczególnie w okresie, gdy trudniej o dojrzewające w słońcu owoce. To właśnie one uprzyjemniają nam jesienne lub zimowe popołudnia i wieczory. Wystarczy skosztować jeden ze słoiczków z domowej spiżarni, by móc delektować się wspaniałym, intensywnie owocowym smakiem. To trochę tak, jakbyśmy po otwarciu wieczka przenieśli się  wspomnieniami do miejsc i chwil spędzonych w blasku słońca. Dzięki przetworom z owoców możemy przygotować polewę do deserów i lodów, upiec ciasto, udekorować galaretkę czy też posłodzić i dodać charakteru gorącej herbacie. A wszystko to najlepiej smakuje w gronie najbliższych. Nie daj się zaskoczyć i bądź przygotowany na odwiedziny już dziś! 

Na które przetwory owocowe szczególnie warto zwrócić uwagę?

Dżemy, wykwintne i szlachetne konfitury, a może tradycyjne powidła ze śliwek węgierek, czy też dla bardziej wymagających, ceniących sobie unikatowe smaki, powidła wiśniowe, jabłkowe czy morelowe? Nic nie smakuje na śniadanie lepiej jak kromka świeżego pieczywa posmarowana odrobiną ulubionego dżemu… A obiad? Dawniej niemal żaden polski obiad nie mógł obyć się bez kompotu. Może warto powrócić do tego zwyczaju? Ułatwimy Ci to! Wrzuć ten produkt do koszyka i delektuj się tym niesamowicie owocowym trunkiem.